20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendulás receptek

A levendula illatos virága nem csak a molyok ellen használható, a levendulatea nyugtató és emésztést javító hatású. Oldja, csillapítja a feszült, ideges szervezetet, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, fokozza az epeműködést. De a levendula nemcsak az álmatlanság elűzésére és nyugtató fürdők készítésére alkalmas, hanem a konyhában is megállja a helyét. A levendula kedvelt fűszer a mediterrán országokban, különösen Dél- Franciaországban, ahol nemcsak a süteményeket ízesítik levendulamézzel, levendulás cukorral, de a csirke-, nyúl- vagy sertésraguba is gyakran kerül a gyógynövényből.

Következzen néhány kedvcsináló recept ebből a sokoldalú növényből:

Levendulatorta

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 3 pohár cukor
  • 3 pohár extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 pohár liszt
  • csipetnyi só. (1 pohár űrmértéke 250 ml)
Elkészítés >> Levendulatorta

Levendulás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1.2 kg eper
  • 500 g befőzőcukor (2:1)
  • 1 db citrom
  • 8 ág levendulavirág
Elkészítés >> Levendulás eperlekvár

Mézes-levendulás bárány-nyárs

Hozzávalók:
(négy személyre)

  • 1 kg báránycomb
  • 1 teáskanál szárított levendulavirág
  • 1 csokor friss rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz
  • darált feketebors.
Elkészítés >> Mézes-levendulás bárány-nyárs

Levendulás málnasaláta réteskosárban

Hozzávalók:

  • réteslap
  • málna
  • levendulavirág, mentaág, bodzavirág
  • méz
  • bodzaszörp
  • joghurt
Elkészítés >> Levendulás málnasaláta réteskosárban

Levendulás őszibarackbefőtt

Hozzávalók:

  • cukor
  • levendulavirág
  • őszibarack
Elkészítés >> Levendulás őszibarackbefőtt

Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt

Hozzávalók:
(kb. 7dl fagylalthoz)

  • 4dl tejszín
  • 2dl cukrozott, sűrített tej
  • 5dkg fehér csokoládé, felaprítva
  • 4 tk. szárított levendula (bio), vagy 4-5 szál friss virág
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
Elkészítés >> Levendulás-fehércsokoládés házi fagylalt

Levendulás sütemény

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál finomra vágott, friss levendulavirág
  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
Elkészítés >> Levendulás sütemény

Levendulás limonádé

Hozzávalók:

  • 1 ek. szárított levendulavirág
  • 1 dl víz
  • cukor
  • citrom
Elkészítés >> Levendulás limonádé

Levendulás ecet

Hozzávalók:

  • 1 csésze levendulavirág (friss, vagy szárított)
  • 1 liter fehér- vagy vörösborecet
Elkészítés >> Levendulás ecet

Créme brulée levendulával

Hozzávalók:

  • 4 nagy tojás sárgája
  • 5 dl habtejszín
  • fél rúd vanília
  • 4 ek. kristálycukor + még egy kevés a tetejére
  • néhány levendulavirág (8-10 db)
Elkészítés >> Créme brulée levendulával

Levendulás-kókuszos alma

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • 5 dkg igazi házi levendulás cukor
  • 1 ek. igazi házi vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 400 ml kókusztej
  • kb. 200 ml víz
Elkészítés >> Levendulás-kókuszos alma

Levendulás tejszín

Hozzávalók:

  • 400 g habtejszín
  • 100 g méz
  • 1 csapott ek levendula virág
  • csapott tk. rozmaring
Elkészítés >> Levendulás tejszín

Levendulás tejcsoki tortácskák

Hozzávalók:

  • 18 dkg tejcsokoládé
  • 17,5 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg cukor (ha van, finomítatlan)
  • 1,5 tk. levendula (bio, főzéshez való)
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 4 tojás
Elkészítés >> Levendulás tejcsoki tortácskák

Levendulaszörp

Hozzávalók:

  • 6 bögre cukor
  • 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
  • 2 bögre víz
  • 2 bögre levendulavirág
Elkészítés >> Levendulaszörp

Levendulás fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 1 ek. szárított bazsalikom
  • 1 ek. szárított majoránna
  • 1 ek. borsikafű
  • 1 ek. kakukkfű
  • 2 ek. narancshéj
  • 1 morzsolt babérlevél
  • 1 ek. levendula
  • 1 ek. édeskömény
Elkészítés >> Levendulás fűszerkeverék