20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Felhasználása

A levendula felhasználásaA levendulát (Lavandula angustifolia) széles körben alkalmazzák gyógynövényként. Kevés növény dicsekedhet ilyen mértékű nyugtató és relaxáló hatással.

A levendulaolaj alkotóelemei hatásosak a hiperaktivitás, az álmatlanság, szélszorulás, baktériumok, gombák, fogíny-mikrobák, penész valamint (fenyő-, kakukkfű-, menta-, rozmaring-, szegfűszeg- és fahéjolajjal keverve) a „Staff” baktériumként is ismert Staphyloccus baktérium ellen. A növény alkotóelemei bizonyos típusú rák kezelésében is ígéretesek lehetnek, például egereknél csökkentették a mellrák-daganatokat.

A levendula az impotencia ellenszere is lehet.

10 dolog amit a levenduláról tudni kell:

1. A levendula egy ősi gyógynövény, illatos, színes, ehető és paradox módon egyszerre stimuláló és nyugtató hatású.

2. Több mint 300 fajta különböző színű levendula létezik: így például indigó, bíbor, sötét és világos lila, sötétkék, télizöld, világoskék, rózsaszín és fehér.

3. A levendula felhasználásának történelme hosszú időkre nyúlik vissza. Használták az egyiptomaiak balzsamozásra és kozmetikai célokra, Lukács evengéliumában Mária levendulával kente be Jézus lábát, a rómaiak a nyilvános fürdőkben levendulával illatosították a fürdővizet, Viktória királynő pedig fejfájását csillapította levendulával.

4. A levendula ugyanabba gyógynövénycsaládba tartozik mint a menta, a zsálya, a kakukkfű és rozmaring, ugyanakkor abban különbözik e gyógynövényektől, hogy a levendula esetén a virágokat, míg a család többi tagjánál a leveleket használják gyógyászati célokra.

5. A levendulát számos formában forgalmazzák: élő növényként, friss és szárított virágként, csokorba kötve, lepárolva illóolaj és levendulavíz formájában. Felhasználható gyógyászati és élelmezési célra is.[/block]

6. A lista nem teljes, megdöbbentő, hogy mennyi jótékony hatása létezik a növénynek. Felhasználható fejfájásra, égések kezelésére, kígyó marásra, kutya harapásra, méh csípésre, rekedtség, kólika, felfúvódás, görcsök, szédülés, memória csökkenése ellen, homályos látásra, depreszió ellen, ájulásra, meddőségre, álmatlanságra, visszerekre, fekélyek kezelésére, reuma, ficam, és fogfájás kezelésére.

7. A 17. századi Angliában népszerű volt egy népdal Lavander’s blue cimmel. Több mint 30 feldolgozása készült el és egy Walt Disney film kedves dala is lett. A legtöbb változat így szól: “Lavender's blue, dilly dilly, lavender's green/When I am king, dilly, dilly, you shall be queen/Who told you so, dilly, dilly, who told you so?/’Twas my own heart, dilly, dilly, that told me so. "

8. Levendula szárazságtűrő növény, jól fejlődik a homokos és sziklás talajban. A kötött talajt homokkal vagy borsó nagyságú kaviccsal kell lazítani, ami biztosítja a jó vízelvezetést. Magas illóolajhozam akkor várható, ha minimum 6 óra napsütés van a virágzási időszakban. A bokrosodás érdekében a növényt kétszer kell metszeni, ősszel és tavasszal.

9. 1999-ben a levendulát jelölte a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség "Herb of the Year" (az év gyógynövénye) címre, ahol kiválasztásra kerül az a gyógynövény, amely az alábbi három szempont alapján a legszélesebb körű felhasználásra alkalmas: gyógyászati, konyhai, vagy dekoratív célra. Egy éven át a világ minden tájáról érkeznek szakemberek, hogy megismerhessék a kiválasztott gyógynövényt.

10. A levendula népszerű növény azokon a területeken, ahol az éhes, fosztogató szarvasok problémát jelentenek. A levendula tiszta és átható illata a szarvast mindig távol tartja.