20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

A levendula története

A levendula történeteA levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek.

Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.

A római férfiak a közfürdőkben testükre kenték.

Levendulát gyakran említik a Bibliában, az abban az időben használt a nárdusolaj néven (a levendula görög neve naardus, a szíriai város Naarda után). Lukács evangéliuma az írói jelentések könyvében így fogalmaz: “ Mária vett egy font valódi nárduszból készült, drága olajat, megkente vele Jézus lábát és megtörölte a hajával, a ház betelt az olaj illatával”

Egy ókori keresztény hiedelem szerint a növény Ádám és Éva Édenkertjéből származik. Egy másik legenda azt mondja, hogy Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és az adta az illatot a bokornak. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a növényt miért tartják a gonosz elleni szent védőerőnek. Sok keresztény házban egy levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé a ház védelmére.

A levendula és a szerelem kapcsolata az ókorra nyúlik vissza. A Biblia egyik könyvében olvashatunk a levendula alkalmazásáról. A történet arról mesél, hogy Judit, az ellenséges parancsnok, Holofernes elcsábítása előtt különböző parfümökkel, köztük levendulával kente be magát. Így tudta meggyilkolni Holofernest, és megvédeni Jeruzsálemet. A csábító illat hatalmas erejét Kleopátra is kihasználta Julius Caesar és Marcus Antonius elcsábítására.

A Tudor-időkben a fiatal lányok Szt. Lukács napján levendulafőzetet ittak, hogy meglássák, ki lesz az igazi szerelmük. A lányok párnáiba rakott levendula a szerelem reményét hordozta, a friss házasok ágya alatt pedig szenvedélyt biztosított. A növényt valószínűleg először az arabok honosították meg, azután Görögországból terjedt el Európában. I. e. 600 körül érkezhetett a görög Hyeres szigetekről Franciaországba.

A középkori és reneszánsz Európában a mosó nőket „lavender”-ként ismerték, akik levendulával illatosították a fiókokat, és levendulabokrokon szárították a ruhákat. Ebben az időben sok más gyógynövénnyel együtt a kolostorok „gyógynövény-kertjeiben” termesztették.

A levendulába vetett hit tovább nőtt a nagy pestisjárvány idején Londonban a 17. században, amikor azt állították, hogy egy csomó levendula a csuklóra rögzítve megvédi a viselőjét a halálos betegségtől.A 16. századi Franciaországban a levendulát a különböző fertőzések ellen használták. Európai királyi történelem is tele van történetekkel a levendula használatával kapcsolatban. VI. Károly francia király levendulával töltött párnát követelt bárhová is ment. I. Erzsébet előírta, hogy a királyi asztalra mindig angol levendula kerüljön. Azt is szerette volna ha friss levendula van az év minden napján, ami egy ijesztő feladat a kertész számára, ha figyelembe vesszük az angol időjárást. XVII. Lajos is szeretett levendulával illatosított vízben fürödni. Viktória királynő levendulás dezodort használt és mindkét, I. Erzsébet és II. is használata a híres levendula társaság, Yardley and Co. London termékeit.

Levendula egyedülálló illatkombinációja a 180 különböző alkotóelemek köszönhető, ezért széles körben alkalmazzák a parfüm iparban és a magas színvonalú kozmetikumok készítéséhez. A levendulát nagy volumenben termesztik Angliában kereskedelmi célokra, és a Provence régióban Franciaországban ami a világ egyik vezető és növekvő levendulatermelő vidéke. Magyarországon a levendula a Pozsonyi-érsekség kertjéből terjedt el. A magyar irodalomban elsőként PÉCSI LUKÁCS 1591-ben megjelent, „Az Keresztyén szvzeknec tiszteseges koszoroia” c. művében szerepel, majd LIPPAY JÁNOS 1664-ben kiadott osoni kert című könyvében említik, itt már termesztési útmutatást is találhatunk.

Hazánkban régóta közismert növényt a 20. század elejéig csak dísznövényként ültették. Ipari termesztésre szánt állományt Magyarországon elsőként Bittera Gyula telepített 1920-ban, francia szaporítóanyagból, kizárólag valódi levendulát használva (innen ered a Lavandula angustifolia MILL. téves magyar neve a francia levendula), Tihanyban. A hibrid levendula telepítése csak az 1920-as évek végén kezdődött Pécel környékén angol szaporítóanyaggal. Ezért használjuk az amúgy helytelen „angol levendula” nevet

A levendula a citromfű, borsmenta, zsálya és a kakukkfű rokona. Lazító, görcsoldó és fertőtlenítő hatása miatt a levendulavirág leforrázásával készült tea nyugtalanság, alvási zavar, étvágytalanság és bélbántalmak esetén hoz enyhülést. A szárított levendula virága és levele egész évben különleges fűszere lehet a legkülönfélébb ételeknek.A levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére használható. A leveleit viszont kis mennyiségben hús- és gombaételek elkészítésekor alkalmazzák a levendulában gazdag Provence konyhaművészetében. Íze remekül harmonizál az oregánóval, kaporral, bazsalikommal vagy a csomborral.