20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

Sokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták. Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert? Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:


Tudjon meg többet!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek. A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.


Tudjon meg többet!

A levendula története

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.


Tudjon meg többet!

Itt az ideje a levendula ültetésének!

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez. Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.


Tudjon meg többet!

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés | regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Piknik a Levendulafarmon

.

Levendula Like

 

Levendula

A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel. Több mint 2500 éve használják gyógynövényként, amit írásos források is rögzítenek. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare mosni, vagy livendula fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató és frissítő tulajdonsága, az erős illat rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte a növény értékét az ókoriak szemében. A római férfiak a közfürdőkben testükre kenték.

.

Piknik a Levendulafarmon - 2017.06.23

A hőgyészi Levendulafarmon az évek óta megrendezésre kerülő Levendulaszüret mára már hagyományteremtő rendezvénnyé vált. Az elmúlt évek tapasztalatai, a részvevők visszajelzése arra motivált bennünket, hogy az idén meghosszabbítsuk a szüret időtartamát.

2017. június 23. és július 9. között levendulás napokat rendezünk, amelyre szeretettel várunk minden levendulakedvelőt. A program keretében lehetőség van a közel 4 hektáros levendulamezőn egyedi fényképek készítésére. A fényképezéshez előzetes szükséges bejelentkezni.

Bővebben: Piknik a Levendulafarmon - 2017.06.23

ÖTÖDIK levendulaszüret Hőgyészen

Vállalkozásba kezdeni olyan, mint egy növényt ültetni. Idő kell hozzá, hogy fejlődjön, ápolni kell, meg kell adni mindent, amire szüksége van.

Nem szabad túl sokat és túl gyorsan akarni. A növények csak lassan tudnak növekedni. Együtt kell nőnünk a növényekkel szezonról, szezonra. Meg kell tanulnunk a folyamatokat. Más elültetni a palántát és megint más a szüret. Ez sok idő és türelem.

Ez a Farm a mi álmunk, növekszik és egy idő múlva olyan lesz, amilyennek mi álmodtuk.”

Bővebben: ÖTÖDIK levendulaszüret Hőgyészen

Szedd magad a hőgyészi Levendulafarmon!

2015. június 22-től 2015 július 5-ig a Levendulafarm minden nap 10.00 órától 18.00 óráig várja a hőgyészi levendula ültetvényen az érdeklődőket, akik nem tudtak részt venni a június 21-i szüretünkön, de szeretnének nagyobb mennyiségben saját kezűleg szedett levendulavirágot vásárolni.

Helyszín: Hőgyész Fő út 144. szám alatti Levendulaháznál kell jelentkezni, munkatársaink felkísérik Önöket a levendula ültetvényre.

Bővebben: Szedd magad a hőgyészi Levendulafarmon!

Levendulaszüret 2015

Meghosszabbított regisztráció!
A nagy érdeklődésre tekintett meghosszabbítottuk a jelentkezés határidejét június 20-ig!

Az idén már negyedik  alkalommal rendezzük meg a nyilvános levendulaszüretünket. Programunkat a levendula gyógyhatásnak a megismerése témakörében szervezzük.

Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény? Az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása ismert.

Bővebben: Levendulaszüret 2015

Levendulaszüret 2016 program

RÉSZLETES PROGRAM, 2016.

Az idén már ötödik  alkalommal rendezzük meg a nyilvános levendulaszüretünket.

Programunkat a levendula gyógyhatásnak a megismerése témakörében szervezzük.

Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény? Az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása ismert.

Bővebben: Levendulaszüret 2016 program

Karácsony levendulával

Karácsony levendulávalAz ünnepek közeledtével sem feledkezünk meg kedvenc virágunkról a levenduláról. Adunk néhány ötletet, hogy használhatja a levendulát az ünnepi készülődés közepette.

Karácsony dekoráció levendula virágból:

Vásároljon egy üveggömböt és töltse meg szárított levendula virággal. Kössön rá fehér szatén szalagot és függessze fel a fenyőfára. Készíthet karácsonyi díszt papírgolyók vagy hungarocell golyók felhasználásával. Egyenletesen kenje be a golyó felületét hobbyragasztóval, és forgassa bele egy tányér levendulavirágba. Kössön a gömbre lila organza szalagot és függessze a fenyőfára.

Bővebben: Karácsony levendulával

Itt az ideje a levendula ültetésének!

Levendula ültetéseA levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez.

Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.

Bővebben: Itt az ideje a levendula ültetésének!

A csodálatos levendula méz

A több mint 39-féle levendula fajta közül a legnépszerűbb a francia (valódi) levendula (Lavandula angustofolia) és az Lavandula intermedia, amit a széles és a keskenylevelű levendula keresztezésből nemesítettek. E két levendulafajta a legjobb forrása a levendulaméznek.

A méz karakterét nagyon meghatározza a levendula fajtája, ami az aromából kiérezhető. A levendulaméz prémium termék. Virágos, kellemes, kiegyensúlyozott, fahéj és vanília aromája, kellemes illata nyilvánvalóan a levendula komponensnek köszönhető, közepesen édes ízű.

Bővebben: A csodálatos levendula méz

Ismét levendulát szüreteltünk!

Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt bennünket és június 29-én részt vett a Levendulaszüreten. Reméljük, jól érezték magukat, és új élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak. Sajnáljuk, ha más elfoglaltság miatt nem tudott részt venni, bízunk benne, hogy jövőre találkozunk.

A rendezvények készített fantasztikus képeket megtalálják a bővebben gombra kattintva, illetve a www.levendulaszuret.hu honlapon, a galéria menüpontban. Nagyon örülnénk, ha az Önök által készített képeket is közzé tehetnénk, kérjük küldjék el azokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, hogy mások is gyönyörködhessen benne.

Bővebben: Ismét levendulát szüreteltünk!

Koszorú, csokor előrendelés

A levendulaszüret optimális időpontja a teljes virágzás ideje. A levendulavirágnak két része van, a kehely és párta. A kehely először fakószürke, és ahogy növekszik színe liláskék lesz.

Amikor a párta feltűnik a virág kontrasztosabb lesz, a világosabb lila árnyalatú pártát könnyű elválasztani a mélyebb színű kehelytől.

A levendula virágnak akkor legintenzívebb az illata és akkor a legnagyobb az illóolaj tartalma, amikor a párta elvirágzott.

Bővebben: Koszorú, csokor előrendelés

Levendulaszüret 2013

Már csak 6 hét és kezdődik a levendulaszüret! A 2012. év sikere után meghívjuk Önt és kedves családját a 2013. évi nyilvános levendulaszüretre!

Lehetősége lesz a szüretben is részt venni, levendulaszörpöt, levendulás süteményeket kóstolhat. Válogathat a helyi termelő termékei között.

Gyermekei kipróbálhatják a levendula buzogány és a levendula koszorú készítését.

Bővebben: Levendulaszüret 2013

Levendulaszüret 2014

Az idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a nyilvános levendulaszüretünket. A korábbi évek tapasztalataira építve, vendégeinek javaslatait is figyelembe véve igyekszik a szakmai tartalomra is nagy hangsúly helyezni.

Ezért hívtuk meg előadónak Dr Babulka Pétert, aki gyógynövényszakértő és fitoterapeuta. Több gyógynövény és népi orvoslás tárgyú könyvet írt, szerkesztett, illetve fotózott. Tudományos és ismeretterjesztő cikkeinek száma meghaladja a 400-at.

Bővebben: Levendulaszüret 2014

Hogyan használhatjuk a levendulát? 3.

Lassan itt a tavasz, itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak és persze a nagy tavaszi megújulásnak, szépítkezésnek is. Következzen néhány jó tanács arról, hogyan használjuk a levendulát a háztartásunkban.

Fertőtlenítés levendula illóolajjal. Vegyen egy szórófejes flakont, vizet és levendula illóolajat. Töltse fel a flakont vízzel és adjon hozzá kb. 10 csepp levendulát. Rázza össze és hagyja pihenni egy kis ideig, hogy összeálljanak az alapanyagok. Spriccelje a folyadékot a fertőtlenítendő felületre.

Bővebben: Hogyan használhatjuk a levendulát? 3.

Hogyan használhatjuk a levendulát? 2.

Halmos Mónika - Levendula szívvel-lélekkel. Levendulás szakácskönyvElőző hírlevelünkben bemutattuk, hogy ízesítheti levendulával a süteményeket. Ígértünknek megfelelően adunk néhány tippet a levendula további felhasználására!

Levendulával ízesített tea, és frissítő ital. Továbbá bemutatjuk Halmos Mónika - arany diplomás gasztronómus, a honi ehető virágok szakértője - Levendula szívvel-lélekkel című könyvét, mely Magyarország első levendulás szakácskönyve.

Benne számtalan levendulás kulináris csemege receptje, és ínycsiklandó fotók.

Bővebben: Hogyan használhatjuk a levendulát? 2.

Hogyan használhatjuk a levendulát? 1.

Levendulás receptekA levendula egy nyugtató, édes aromájú és frissítő gyógynövény, ami a kedveli a mediterrán kerteket, de nagyon szépen fejlődik hazánk időjárási körülményei között is. Megfelelő körülmények között évente kétszer virágzik megörvendeztetve a tulajdonosát illatos virágjával.

Összegyűjtöttünk néhány felhasználási módot, reméljük kedved csinálunk mind a levendula friss virágjának a felhasználására mind pedig egy kis levendula virág vagy illóolaj tartására a szekrényben. Az elkövetkező hetekben hírleveleinkből megtudhatja hogyan használja a levendulát!

Bővebben: Hogyan használhatjuk a levendulát? 1.

4+1 akció a biatorbágyi termelői piacon

Szeptember 15-én szombaton termelői piaci nyílik Biatorbágyon a Faluház parkolójában. A Levendulafarm termékei kedveltek a helyi termelői piacok vevői körben, hiszen a Vidék Mustrán, Máriaremetén és Nagykovácsiban már visszatérő vevőinket üdvözölhetjük.

A helyi piacokon kizárólag termelők minőségi termékeit vásárolhatják meg a lakosok, a cél a viszonteladók kizárásával a termelők és a fogyasztók kapcsolatát szorosabbá tenni. A piacon csak személyes referenciákkal rendelkező, meghívott árusok vehetnek részt, a szervezők egyes árust személyesen megkeresnek és meggyőződnek a hitelességéről.

Bővebben: 4+1 akció a biatorbágyi termelői piacon

Hőgyészi levendula ismét a Vidék Mustrán!

Vidék Mustra 2012, Levendula - Farm, HőgyészKiváló lehetőség volt számunkra, hogy meghívottként részt vehettük a Vidékfejlesztési Minisztérium által rendezett Vidék Mustra termelői piacon, ahol a Parlamenttel szembeni, csodálatos épület árkádjai alatt kínálhattuk termékeinket a budapestiek és a turisták részére.

A Minisztérium közleménye szerint eddig több mint 20 ezren keresték fel a Vidék Mustra strandjait, ahol péntekenként a szervezők az őstermelőket, a magyar élelmiszereket, a vidék ételeit, értékeit, a "hazait" kívánják a budapestiek figyelmébe ajánlani a rendezvénysorozattal.

Bővebben: Hőgyészi levendula ismét a Vidék Mustrán!

20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

levendula illóolaj, 100%-os tisztaságúSokaknak a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe, hiszen a levendulát leggyakrabban molyirtásra használták.

Gondolta volna, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban használt gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászai felhasználása is ismert?

Következzen 20 ok, amiért érdemes használni a 100%-os tisztaságú levendula illóolajunkat:

>20 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni.

"Levendulafarmon jártam."

Levendulaszüret 2012 HőgyészTanó Móni, a Vidéki Otthon Magazinblog szerkesztője is jól érezte magát a hőgyészi levendulaszüreten. A szüretről írt cikk, illetve képes beszámoló alább olvasható.

"A hétvégén levendulafarmon jártam. Hőgyészen most rendeztek első ízben nyílt levendulaszüretet. Mivel még élőben nem láttam ekkora levendulaültetvényt, ezt nem hagyhattam ki. Kedves ismerőssel indultunk útnak, hogy kivel, majd erre is fény derül:)). A kánikula ellenére azt mondom megérte. Csodaszép volt. Az aratás közben a levendulának olyan illata volt.. Mondtuk is, hogy ezt kellene valahogy megosztani Veletek. Na de egyenlőre beszéljenek a képek.."

Bővebben: "Levendulafarmon jártam."

Levendulát szüreteltünk

Levendula szüret, Hőgyész, 2012Németh Panni, a Levendula Magazin főszerkesztője is részt vett a hőgyészi levendulaszüreten, élménybeszámolóját itt olvashatják.

"Az ember a levendulával ellentétben se nem szárazságtűrő, és nem kedveli a tűző napot sem. Ezt hamar beláttuk a forró hőgyészi hőségben, amikor a 2012 július elsejei, első ízben megrendezett, látogatók számára is nyitott aratáson vettünk részt.

Ha arról kérdeznétek, hogy milyen volt a levendula szüret, ezt tudnám mondani: nagyon, nagyon, nagyon :)) Nagyon jó volt, nagyon szép volt, és nagyon meleg volt!

Bővebben: Levendulát szüreteltünk